Το στερεότυπο που θέλει τους Ελληνες να αφήνουν τα πάντα για την τελευταία στιγμή φαίνεται να λειτουργεί ευεργετικά για τον τουρισμό της χώρας αλλά και για τους ίδιους τους τουρίστες. Οι κρατήσεις «στο παρά πέντε» αποδεικνύονται φτηνότερες έως και 50%, ενώ παράλληλα δίνουν μία βαθιά ανάσα στους ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίοι βιώνουν ένα από τα χειρότερα καλοκαίρια των τελευταίων ετών........
Το φαινόμενο, βέβαια, των «last minute» τουριστών δεν είναι κάτι καινούργιο για τον κλάδο, ωστόσο τον τελευταίο χρόνο έχει γιγαντωθεί, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης ολοένα και περισσότερα άτομα αναβάλλουν τις διακοπές τους μέχρι να βεβαιωθούν ότι έχουν καλύψει όλα τα έξοδά τους ή προτιμούν να περιμένουν προκειμένου να πετύχουν τις «χρυσές» ευκαιρίες του καλοκαιριού.«Το ρεύμα των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο και σε σχέση με πέρυσι κινείται ήδη σε διψήφια νούμερα. Υπάρχουν, δηλαδή, περιοχές όπου το 50% των κρατήσεων εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία»,δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ανδρέας Ανδρεάδης. Αυτή η τάση βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του τουρισμού, καθώς παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως χάρη στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής οι αφίξεις θα συγκλίνουν στα περσινά επίπεδα, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα αύξηση εσόδων, καθώς οι τιμές θα είναι σημαντικά μειωμένες.
Οι τιμές στα καταλύματα διαμορφώνονται ανάλογα με τις διαθέσιμες κλίνες, την περίοδο, το διάστημα διαμονής και φυσικά τις... οικονομικές ανάγκες του ξενοδόχου, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να μπορεί να βρει κάποιος μειώσεις που ξεκινούν από το 10% και αγγίζουν ακόμη και το 50%. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, εξάλλου, ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών αυτήν τη στιγμή, μεσούσης της υψηλής τουριστικής περιόδου, αγγίζει τις 100.000 πανελλαδικά. «Σε ορισμένες τουριστικές περιοχές η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων φτάνει το 80% και σε άλλες ξεπερνάει και το 90%», συμπληρώνει.
Χαλκιδική
«Ανάσα» και στον τουρισμό της Χαλκιδικής έχουν δώσει οι κρατήσεις «στο παρά πέντε» με τις πληρότητες σε αρκετές μονάδες να φτάνουν ακόμη και το 100%. Τουρίστες... της τελευταίας στιγμής αποδεικνύεται, εκτός από τους Ελληνες, και αρκετοί Σέρβοι και Σκοπιανοί, με τον αριθμό των αφίξεων να έχουν αυξηθεί έως και 10%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο, η προσέλευση από την ελληνική αγορά είναι αυτή που εμφανίζει ελαφριά πτώση έως και 10% μέσα στον τελευταίο μήνα. Για το λόγο αυτό, με πρωτοβουλία της ένωσης, επιχειρείται «στροφή» προς την αγορά του εξωτερικού.
Γέφυρες με το Ιράν
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στη Χαλκιδική ο πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Mahdi Honardoost, προσκεκλημένος της ένωσης. Ο κ. Honardoost τόνισε το ενδιαφέρον που ήδη υπάρχει από τους Ιρανούς για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως η Χαλκιδική, με τη διώρυγα του Ξέρξη και το βαρύ όνομα του Αριστοτέλη, αξίζει να εξελιχθεί σε αγαπημένο προορισμό των συμπατριωτών του.
«Σε καιρούς οικονομικής κρίσης είναι αναγκαίο να επιχειρούνται τέτοια ανοίγματα. Το Ιράν είναι μία χώρα με 75.000.000 κατοίκους και μεγάλη αγάπη για τα ταξίδια. Μόνο πέρυσι, περίπου 4.500.000 Ιρανοί ταξίδεψαν για τουρισμό στην Τουρκία και περίπου 2.500.000 στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Περίπου 3.000.000 ταξιδεύουν για εμπορικούς σκοπούς, με έμφαση στις εισαγωγές προϊόντων στη χώρα τους και γι' αυτό έχουμε ήδη προτείνει την ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιώργος Γκιλής.
Μέχρι στιγμής, οι αεροπορικές συνδέσεις της Τεχεράνης με την Ελλάδα πραγματοποιούνται μέσω Κωνσταντινούπολης και για το λόγο αυτόν έπεσε στο τραπέζι η ιδέα της δημιουργίας ενός σταθμού πτήσης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξελιχθεί σε πύλη εισόδου και εξόδου των βαλκανικών χωρών. Προς αυτήν την κατεύθυνση εξετάζεται και το ενδεχόμενο διευκόλυνσης έκδοσης βίζας των Ιρανών για την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ : ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου